Πολλοί είναι οι επιστήμονες που τονίζουν πως χρειάζονται εξονυχιστικές έρευνες για τους αρωματισμένους καπνούς των ηλεκτρικών τσιγάρων. Με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει για περισσότερο από 30 χρόνια στην ποιότητα του αέρα σε ορισμένες από τις πιο μολυσμένες αστικές περιοχές της Γης, μια ομάδα από ατμοσφαιρικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Desert Research (DRI) έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τις άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Environmental Science & Technology (ES & Τ), ένα περιοδικό της American Chemical Society, αναφέρει ότι τα αερολύματα που παράγονται από τα αρωματισμένα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο. Η μελέτη «Οι αρωματικές ενώσεις κυριαρχούν στην παραγωγή τοξικών αλδεϋδών κατά τη διάρκεια της εξάτμισης του ηλεκτρονικού τσιγάρου» επιβεβαιώνει ότι αυτές οι τοξικές αλδεΰδες, όπως η φορμαλδεΰδη, σχηματίζονται όχι με εξάτμιση, αλλά μάλλον κατά τη διάρκεια της χημικής διάσπασης του αρωματισμένου υγρού και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταχείας θέρμανσης (πυρόλυση ), που εμφανίζεται στο εσωτερικό του ηλεκτρικού τσιγάρου ή στα ηλεκτρονικά συστήματα χορήγησης νικοτίνης (άκρα).
«Πώς αυτές οι αρωματικές ενώσεις στα υγρά του ηλεκτρικού τσιγάρου επηρεάζουν τη χημική σύνθεση και την τοξικότητα του ατμού που παράγουν είναι σχεδόν άγνωστο,” εξήγησε ο Αντρέι Khylstov, Ph.D., καθηγητής της έρευνας της ατμοσφαιρικής επιστήμης στο DRI. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η παραγωγή τοξικών αλδεϋδών εξαρτούνται εκθετικά από την συγκέντρωση αρωματικών ενώσεων.”
Τα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου κυκλοφορούν σε περίπου 8.000 διαφορετικές γεύσεις, σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές γεύσεις, όπως Gummy Bear, Tutti Fruity, τσίχλα, κλπ, βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι το 16% των μαθητών του γυμνασίου και 5,3% των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης ήταν χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2015, καθιστώντας τα τσιγάρα αυτά στην πιο συχνή χρήση προϊόντων καπνού μεταξύ των νέων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το 2014, 12,6% των ενηλίκων των ΗΠΑ είχε δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και περίπου 3,7% των ενηλίκων χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα κάθε μέρα ή για κάποιες μέρες.
Ο Khylstov και οι συνεργάτες του μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των 12 αλδεϋδών σε αερολύματα που παράγονται από τρεις συσκευές κοινών ηλεκτρονικών τσιγάρων. Για να προσδιοριστεί εάν τα αρωματικά πρόσθετα επηρέασαν την παραγωγή αλδεϋδών κατά τη διάρκεια της εξάτμισης, πέντε αρωματισμένα υγρά ελέγχθηκαν σε κάθε συσκευή. Δύο υγρά χωρίς αρωματικά δοκιμάστηκαν επίσης.
“Για να προσδιορίσουμε τον συγκεκριμένο ρόλο των αρωματικών ενώσεων, σταθεροποιήσαμε όλες τις σημαντικές παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή αλδεΰδης και διαφοροποιήσαμε μόνο τον τύπο και τη συγκέντρωση των γεύσεων», εξήγησε ο Samburova, Ph.D., καθηγητής της έρευνας της χημείας στο DRI. Ο Samburova πρόσθεσε ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στη μελέτη εκπροσωπούν τρεις από τους πιο κοινούς τύπους των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η μελέτη απέφυγε οποιαδήποτε μεταβολή στην τοπογραφία της εισπνοής (π.χ., ο όγκος εισπνοής, ταχύτητα εισπνοής και διάστημα μεταξύ των εισπνοών), χρησιμοποιώντας ένα ελεγχόμενο σύστημα δειγματοληψίας που προσομοιώνει τις πιο κοινές συνθήκες εξάτμισης. Ατμός πάρθηκε από κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο κάθε 4 δευτερόλεπτα, 40 ml ελεγχόμενης εισπνοής και με 30 δευτερόλεπτα ανάπαυσης μεταξύ εισπνοών. Οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιήθηκαν χειροκίνητα για να αναπαράγουν τις συνθήκες της πραγματικής ζωής και όλα τα δείγματα συλλέχθηκαν εις τριπλούν για να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα. Μεγάλη προσοχή υπήρχε στο να αποφευχθούν συνθήκες «στεγνής εισπνοής».
Για περαιτέρω αποδείξεις ότι οι αρωματικές ενώσεις και όχι οι φορείς των ηλεκτρονικών διαλυτών των υγρών (συνηθέστερα προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη) κυριάρχησαν στην παραγωγή αλδεϋδών κατά τη διάρκεια εξάτμισης, οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων στα οποία ένα αρωματισμένο τεστ υγρού αραιώθηκε με διαφορετικές ποσότητες του μη αρωματισμένου υγρού. Υγρά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε γεύση παρείχαν μεγαλύτερες ποσότητες αλδεϋδών λόγω πυρόλυσης των αρωματικών ενώσεων.
Σε όλα τα πειράματα, η ποσότητα των αλδεϋδών που παράγεται από τα αρωματισμένα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεπέρασε τις τιμές των American Conference of Governmental Industrial Hygienists Threshold Limit Values (TLVs) για επικίνδυνη έκθεση σε χημικές ουσίες. “Μια τζούρα από κάποιο από τα αρωματισμένα υγρά που δοκιμάσαμε εκθέτει τον καπνιστή σε απαράδεκτα επικίνδυνα επίπεδα αυτών των αλδεϋδών, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τη θερμική διάσπαση των αρωματικών ενώσεων», δήλωσε ο Khylstov. «Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω ενδελεχείς έρευνες των αποτελεσμάτων των αρωματικών προσθέτων για το σχηματισμό αλδεϋδών και άλλων τοξικών ενώσεων σε ατμούς του e-τσιγάρου.”