Υπήρξε μια «ανησυχητική αύξηση» στη συχνότητα των μικρών καταγμάτων σε υγιή παιδιά και εφήβους, γράφει μια ομάδα ερευνητών σε μια νέα έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, της βιταμίνης Κ και του ασβεστίου είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων. Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του αμερικάνικου κολλεγίου διατροφής, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η κατανόηση του συνδυασμού των βιταμινών D, K, ασβεστίου, της υγιεινής διατροφής και της άσκησης είναι «ιδιαίτερα σημαντική, λόγω των αναφορών υποκλινικής ανεπάρκειας της βιταμίνης D και K σε υγιείς παιδιατρικούς πληθυσμούς.»
Πραγματοποιήθηκε μια διεθνής έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Βλαντιμίρ Μπάντμαεφ του ιατρικού πανεπιστημίου του Μπιάλιστοκ της Πολωνίας και τον Δρ Sidney J. Stohs του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Creighton, ο οποίος χρησιμεύει ως σύμβουλος για τους παρασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής. Διεξήγαγαν μια εκτεταμένη έρευνα που δείχνει περιβαλλοντικούς και θρεπτικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία των οστών των παιδιών, τόσο επιδημιολογικά (μια ανάλυση της κατανομής και της συχνότητας εμφάνισης καταγμάτων οστών και άλλων οστικών προβλημάτων), όσο και κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμο στάδιο οστεοπόρωσης
Η βιταμίνη K2 είναι απαραίτητη για να τροποποιήσει ένα υποσύνολο πρωτεϊνών που μεταφέρουν ασβέστιο για συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος, όπως η υγεία των οστών, έγραψαν οι ερευνητές επικαλούμενοι τρεις διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2009 και το 2010. «Ο ρόλος του ασβεστίου στην ορυκτοποίηση των οστών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στους νέους ενηλίκους, έχει πρόσφατα συνδεθεί με τη βιταμίνης Κ ως προστάτη του ασβεστίου», έγραψαν. Ωστόσο, λόγω των μεταβαλλόμενων διατροφικών συνηθειών, πολλά παιδιά και ενήλικες στη δύση δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη Κ2, η οποία μπορεί να βρεθεί φυσιολογικά στο ήπαρ, στα υψηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το ιαπωνικό natto.
«Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των υγειών παιδιών τόσο της προ εφηβικής όσο και της εφηβικής ηλικίας, έχουν υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία αδρανής μη καρβοξυλιωμένης οστεοκαλσίνης, σε σύγκριση με τους ενήλικες, γεγονός που υποδηλώνει ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ». Η οστεοκαλσίνη είναι εξαρτώμενη πρωτεΐνη της βιταμίνης Κ για τα οστά. Χωρίς επαρκή βιταμίνη Κ, η οστεοκαλσίνη παραμένει ανενεργή (μη καρβοξυλιωμένη οστεοκαλσίνη, ucOC) και συνεπώς δεν είναι αποτελεσματική. «Μακροπρόθεσμα, η ανεπαρκής κατάσταση της βιταμίνης Κ που εμποδίζει τη λειτουργία των μη βασικών Κ-εξαρτώμενων πρωτεϊνών, μπορεί να αποτρέψει τη βέλτιστη ανάπτυξη των οστών στην παιδική ηλικία και να οδηγήσει σε πρώιμη έναρξη της οστεοπόρωσης», πρόσθεσαν.
Συμπλήρωση των βιταμινών D και K
Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι υπάρχει μια νέα διατροφική παράμετρος για την αποτελεσματική και ασφαλή παροχή ασβεστίου, η οποία είναι «συμπληρωματική διατροφή με λιποδιαλυτές βιταμίνες D και Κ.» Για μελλοντικές μελέτες συνέστησαν πιο άμεσες συγκριτικές κλινικές μελέτες για τις δύο μορφές βιταμίνης Κ (Κ1 και Κ2).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, ο Δρ Hogne Vik, επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος της νορβηγικής εταιρείας NattoPharma ASA, χαρακτήρισε την αναθεώρηση τόσο πολύ σημαντική. Παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για την κλινική έρευνα που η NattoPharma έχει ήδη πρωτοπορήσει, δήλωσε ο Δρ Βικ σε δελτίο τύπου. Η εταιρεία είναι διεθνής προμηθευτής του συστατικού βιταμίνης K2 MenaQ7΄΄. Πρόσθεσε: «Η έρευνα μας όχι μόνο έχει εντοπίσει τα παιδιά ως μια ομάδα που είναι περισσότερο ανεπαρκής στη βιταμίνη Κ2, αλλά εντόπισε πως και μόνο 45mcg της K2 καθημερινά βελτιώνουν την κατάσταση της K και αυξάνουν την ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης, την πρωτεΐνη που εξαρτάται από την K, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των οστών”.
Βιβλιογραφία: www.mobile.nutraingredients-usa.com/Research/New-review-supports-vitamin-K2-bone-health-benefits-in-childrenJournal of the American College of Nutrition
Pulbished online and print, DOI: 10.1080/07315724.2017.1307791
“Roles of Vitamins D and K, Nutrition, and Lifestyle in Low-Energy Bone Fractures in Children and Young Adults”
Authors: Michal Karpinski, et al.