Έρευνα πραγματοποιήθηκε για την ανεπάρκεια βιταμίνης D σε σχέση με την υπογονιμότητα.
Οι ερευνητές συμφώνησαν (12/2015) ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών με υπογονιμότητα. Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), 6,7 εκατομμύρια αμερικανίδες μεταξύ 15 και 44 ετών έχουν μειωμένη γονιμότητα ή ικανότητα να μείνουν έγκυες.
Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται 1.072 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 36,3 χρόνια που φοιτούν ακαδημαϊκά σε κλινική γονιμότητας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα βιταμίνης D 25-υδροξυβιταμίνης [25 (OH) D], καθώς και δημογραφικά χαρακτηριστικά, την χρονική στιγμή και γενικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία.
O μέσος όρος 25 (OH) D στο αίμα ήταν σημαντικά μειωμένος σε αυτόν τον πληθυσμό. Ο μέσος όρος στα επίπεδα D 25 (OH) ήταν κάτω από 30 ng / mL για το 89% του έτους. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, το 77,4% των ατόμων είχαν επίπεδα D ορού 25 (OH) 30 ng / mL ή λιγότερο, υποδεικνύοντας ανεπαρκή ή ελλιπή επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, σε ολόκληρο το έτος, 40,1% των γυναικών έπεσε στην ανεπαρκή κατηγορία με 25 (ΟΗ) D επίπεδα του 20 ng / mL ή λιγότερο, και 6,5% είχαν επίπεδα των 10 ng / mL ή λιγότερο. Επιπλέον, τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίστηκαν με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν, “Τα επίπεδα ορού 25 (OH) D είναι πολύ ελλιπείς σε γυναίκες που αναζητούν ιατρική βοήθεια για την υπογονιμότητα. Τα επίπεδα συνδέονται σημαντικά με τη σύνθεση του σώματος, τις εποχιακές αλλαγές και τις αιτίες της υπογονιμότητας. Είναι σημαντικό, πως αυτή η κατάσταση ή η ανεπάρκεια, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με πιο σοβαρές συνέπειες. ”
Για έναν υγιή οργανισμό τα επίπεδα D 25 (OH) θα είναι καλό να είναι μεταξύ 60 ng/mL και 80 ng/mL, το οποίο χρειάζεται αρκετά μεγάλες δοσολογίες για να επιτευχθεί, και συνήθως όταν χρειαστεί να πάρουμε συμπλήρωμα D3, το παίρνουμε μαζί με K2. Υπάρχουν μερικά αρκετά καλά συμπληρώματα D3+K2 σε 1 ταμπλέτα που κάνουν καλή δουλειά. Αυτό ισχύει και για άνδρες που έχουν μειωμένα επίπεδα D3.
Reference:
Pagliardini L, et al. Nutrients. 2015;7:9972-84.