Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της υγείας έχει συμφωνήσει ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι μία λύση για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, καθώς και να βοηθήσει στη παράταση του προσδόκιμου ορίου ζωής.
Περίπου 1.000 ειδικοί από την ιατρική, τη φαρμακολογία και τα προϊόντα υγείας συζήτησαν τα οφέλη της υγεία από τη μακροπρόθεσμη πρόσληψη της βιταμίνης C σε μια ταχέως γηράσκουσα κοινωνία, κατά τη διάρκεια ενός διετούς διεθνούς συμποσίου.
Διοργανώνεται από την Κορεατική Εταιρεία Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (KoSFoST) και φιλοξενείται από την Kwangdong Pharmaceutical, το 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τη βιταμίνη C που πραγματοποιήθηκε στο The Plaza Hotel της Σεούλ στο πλαίσιο του θέματος “Η βιταμίνη C για τη βελτίωση της ζωής, της ενέργειας και της κόπωσης.”
Ερευνητές από την Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έκαναν από κοινού έρευνες και μελέτες με στόχο την παρατήρηση των επιπτώσεων της βιταμίνης C, όπως η καταπολέμηση της γήρανσης και της κούρασης, καθώς και την καταπολέμηση του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
“Από την πρώτη εκδήλωση το 2008, έχουμε κάνει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C”, δήλωσε ο Kwangdong Πρόεδρος Kim Hyun-sig σε μια συγχαρητήρια ομιλία του. Το φετινό συνέδριο επικεντρώνεται στη βιταμίνη C ως πηγή ενέργειας και αντικόπωσης, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ταχεία γήρανση του πληθυσμού σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είπε.
“Η ανάγκη να ληφθούν υψηλής ποιότητας συμπληρώματα τακτικά είναι συνεχώς αυξανόμενη, αφού η πλειονότητα του πληθυσμού των ηλικιωμένων πολιτών επιδιώκει την καλή υγεία», είπε.
«Είμαστε περήφανοι που έχουμε την πλήρη εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών”, πρόσθεσε.
Διάφορες επιδράσεις της βιταμίνης C
Ένας από τους ομιλητές, καθηγητής παθολογίας Margreet Vissers από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε πως ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C είναι απαραίτητη επειδή οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα ζώα, δεν είναι σε θέση να συνθέσουν τη δική τους.
“Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο,” είπε. “Σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, ωστόσο, έχουμε χάσει την ικανότητα να συνθέσουμε τη δική μας βιταμίνη C και, επομένως, πρέπει να τη λάβουμε από τη διατροφή μας. Φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C, καθώς και η λήψη τους τακτικά σε κάθε διαφορετική μορφή. “
Ο Vissers πρόσθεσε ότι η ανεπάρκεια των μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια ανεπάρκειας. Τα αρχικά συμπτώματα του σκορβούτου περιλαμβάνουν κόπωση, κηλίδες στο δέρμα και αιμορραγία από τους βλεννογόνους υμένες. Αν προχωρήσει, μπορεί να προκαλέσει πληγές, απώλεια των δοντιών, κίτρινο δέρμα, πυρετό, ακόμα και θάνατο.
Ο David O. Kennedy του Πανεπιστημίου Northumbria από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε, πως η συνεχής λήψη καφεΐνης και ταυρίνης, δύο κοινά συστατικά που βρίσκονται στο λεγόμενα “ενεργειακά” ποτά όπως το Red Bull και το Monster και η βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά ποσοτικά υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά, δεν δημιουργούν τέτοιες πιθανές ανησυχίες για την υγεία.
Είπε επίσης ότι πολλές μελέτες έδειξαν ότι οι πολυβιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνη C βοηθούν να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο Chun Ock-Kyoung, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, μίλησε για την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Μελέτες έχουν δείξει πως τα πιθανά οφέλη σχετίζονται με την καρδιά, όταν η βιταμίνη C είχε ληφθεί σε δόσεις μεγαλύτερες από τις ελάχιστες ποσότητες που απαιτούνται», είπε.
“Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και ότι η βιταμίνη C μπορεί να βελτίωση της ενδοθηλιακή λειτουργίας και το προφίλ των λιπιδίων σε ορισμένες ομάδες.”
Ο Aneeqa Shahid, καθηγητής στο Wah Medical College από το Πακιστάν, παρουσίασε μια μελέτη που δείχνει η βιταμίνη C μειώνει τον πόνο στους σκελετικούς μυς μετά την έκθεση στο κρύο.
Η μελέτη έδειξε ότι εκτεθειμένη ομάδα στο κρύο που πήρε βιταμίνη C παρουσίασε μια σημαντική μείωση στο πόνο των μυϊκών ινών, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε το συμπλήρωμα.
Ο KoSFoST Πρόεδρος Lim Seung-taik είπε, “Η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να τη συνθέσουν και έτσι πρέπει να την πάρουν από τα τρόφιμα ή άλλα συμπληρώματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν λαμβάνετε βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνετε οπωσδήποτε μαζί και βιοφλαβονοειδή, τα οποία αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C κατά 50%!
Πηγή:
Korean Society of Food Science and Technology President Lim Seung-taik delivers an opening speech during the 5th International Symposium on Vitamin C, hosted by Kwangdong Pharmaceutical at The Plaza Hotel Seoul.
By Lee Kyung-min