Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία κατηγόρησε τις δυτικές δίαιτες και τον τρόπο ζωής γι΄αυτή την ανεπάρκεια.
Ευρήματα που περιγράφονται στο American Society of Nutrition προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης του σεληνίου ως μια απλή μέθοδος για τη πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Το σελήνιο βρίσκεται σε φαγητά όπως τα οστρακοειδή, ο σολομός, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, το κρέας, τα αυγά, τα σιτηρά, τα κρεμμύδια και από συμπληρώματα συνήθως το λαμβάνουμε σε μορφή πολυβιταμίνης ή σκέτο.
Μελέτη που έγινε το 2013 αναγνώρισε τον καρκίνο στο συκώτι ως τον 14ο πιο συνηθισμένο καρκίνο της Ευρώπης, με 63.500 καινούργια περιστατικά μέσα στο 2012 (2% του συνόλου).
Σε μια Ευρωπαϊκή συνεργασία με επικεφαλής το Διεθνή Οργανισμό Έρευνας του Καρκίνου (IARC), συγκεντρώθηκαν δεδομένα για παραπάνω από μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες.
Βρήκαν πως δύο τύποι καρκίνου του ήπατος, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως (HCC) και των καρκίνων των χοληφόρων οδών (GBTC), έδειξαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου και σεληνο-πρωτεΐνης (δείκτης των επίπεδων σεληνίου στο αίμα) σε σχέση με τα υπόλοιπα δείγματα. Αυτή η παρατήρηση όμως δεν ήταν κοινή σε έναν άλλο τύπου καρκίνο του ήπατος, καρκίνο του αγωγού της ενδοηπατικής χολής (IHBC).
Η ανεβασμένη κυκλοφορία του σεληνίου σχετίστηκε με αρκετά χαμηλότερο κίνδυνο για HCC αλλά όχι για GBTC ή IHBC.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως εκεί που το σελήνιο είναι επαρκής, αυξάνοντας την πρόσληψη του μπορεί να είναι μια περαιτέρω τακτική για την πρόληψη καρκίνου του ήπατος, με την επιπλέον αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, την διατήρηση ενός υγιεινού σωματικού βάρους και το κόψιμο του καπνίσματος,» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. David Hughes του Τμήματος Φυσιολογίας στο Κέντρο για τα Ιατρικά Συστήματα της RCSI στο Δουβλίνο.
«Ωστόσο, αυτό βασίζεται σε μία μελέτη με μικρό αριθμό καρκίνων του ήπατος, και επομένως τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν από περαιτέρω μελέτες πριν να γίνουν οποιεσδήποτε προτάσεις για τη δημόσια υγεία».
Λεπτομέρειες της Έρευνας
Η έρευνα βασίστηκε στην ομάδα EPIC, στην οποία παρακολουθήθηκαν 520,000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 25-70 ετών, μεταξύ 1992 και 2000.Τα άτομα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από 10 Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Αγγλία).Δόθηκαν ερωτηματολόγια στους συμμετέχοντες που ζητούσαν πληροφορίες σε σχέση με την άσκησή τους, μόρφωσή τους, αν κάπνιζαν και το ιατρικό ιστορικό τους. Επίσης από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν τα επίπεδα του σεληνίου στο αίμα και της SePP.Για τη δημιουργία ομάδων ελέγχου χρησιμοποιήθηκε ένα σχέδιο με 121 άτομα με καρκίνο του ήπατος και 140 της χοληδόχου κύστης και του καρκίνου των χοληφόρων οδών.
Περιορισμένες επιλογές θεραπείας
Ένα αυξανόμενο δείγμα από τα στοιχεία έδειξε ότι τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε παραδοσιακά βιομηχανικές χώρες χαμηλότερου κινδύνου, που πιθανόν να οφείλεται σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.Πειραματικά και παρατηρητικά στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη σεληνίου συμβάλλει στην ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων.Το σελήνιο θεωρείται πως βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου λόγω του ρόλου του στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, τον έλεγχο οξειδοαναγωγής και τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.«Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του ήπατος αυξάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι καρκίνοι του ήπατος συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια και έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές,» είπε ο IARC επιστήμονας και συγγραφέας της μελέτης, Δρ Mazda Jenab.«Περαιτέρω έρευνα απαιτείται στους τροποποιήσιμους καθοριστικούς παράγοντες αυτών των καρκίνων και στις αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης.»Στη μελέτη επίσης συμμετείχαν ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στην Ιρλανδία (RCSI), Charite Ιατρική Σχολή του Βερολίνου και συνεργάτες από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC).